....... archív 2011

30.07.2011 00:00

24.-30.7.2011

Tento víkend jsme se s Karolínkou a Dragonem, Penny a Kviknou zúčastnili prvního ročníku týdenního soustředění mládeže v Pusté Polomi (nebo tábora nebo semináře nebo ...... no jak si to kdo nazve :-))))) Byl to úžasný týden plný poslušností, kousaček, kamarádů, smíchu, bláta a deště :-) Je pravdou, že nám i jeden den vysvitlo sluníčko. Nevím co k tomu napsat, snad jenom, že dík patří všem, kteří tam byli i těm, kteří za námi dojeli. Ve fotogalerii už máte připraveny fotky. (možná budou i videa :-))))

20.7.2011

PŠŠŠT abych to nezakřikla .............. překvapení :-)

20.-26.6.2011

V pondělí 20.6. jsme s Karolínkou naložily naše psy (Dragona, Penny a Kviknu) a vyrazily na dlouhou cestu do Polska. Dragon ještě před odjezdem stihl překrýt Apču (Armu z Duhového lesa) a mohl začít náš výlet do ciziny. Cesta byla "úžasná". Osm hodin za volantem vykonalo své, ale vše vynahradilo naše ubytování a naši polští přátelé, kteří již na nás čekali. Ráj na zemi :-) Klid, pohoda, les, večerní grilování a plno povídání o psech byl balzám na duši. No nebylo to sice tak ideální, protože Drakoše hned na první tréninkové stopě, na třetím lomu píchla včela do čumáku a tak stopu dokončil s nosem jako bambulí, ale jinak jsme pilně trénovali i s Penny a Kviknou. Blažej byl skvělým rádcem i figurantem, za což mu patří dík a jeho vyprávění o právě proběhlém Mistrovství světa belgických ovčáků, kde skončil sedmnáctý suprovně doplňoval videi. Celý náš pobyt proběhl v klidu a pohodě.

Ve čtvrtek jsme se přesunuli pod Warszawu do Zlotoklos, kde probíhal neoficiální trénink na nadcházející závod, Otevřené mistrovství republiky Polska a kterého se Karolínka s Drakouškem měli zúčastnit. Vzhledem k vyčerpávajícímu počasí jsme trénink omezili na seznámení s prostředím, pohrání si s míčky, upevnili vysílačku a seznámili se s překážkami a maketami. Drakouš vše prožíval v klidu a pohodě, na rozdíl od Karolínky :-) Aby nebylo našim holkám líto, odkousali si i ony. No ostudu nám neudělala ani jedna, na což jsem byla hodně pyšná. Večer jsme se přesunuli na naše nové ubytování v městečku Rozalin, kde nám Blažej s Justynou zařídili suprovní ubytování. Obvyklé večerní pokecání celý den zakončilo.

V pátek ráno dorazil zbytek naší ekypy. Lešek s Januszem se rozhodli, že nám udělají radost a přijeli fandit a držet palce. Po oficiálním tréninku, na který Karolínka nastoupila s warszawskou skupinou jsme se odebrali na slavnostní losování a zahájení celého mistrovství. Celkem v kategorii IPO3 nastoupilo 21 závodníků. Slovenský rozhodčí pan Klima všechny závodníky přivítal a už jsme se věnovali informacím od všech tří rozhodčích. Pan Józef Klima ze Slovenska posuzoval obrany, pan Luboš Jánský z Čech posuzoval poslušnost a pan Nenad Milojević ze Srbska posuzoval stopy. Celý závod figurovali pan Jakub Berdych z Čech (kontroláky) a pan Peter Mičúch ze Slovenska (technická část). Trochu nás zaskočil požadavek pana Milojeviče na provádění stopy, kdy požadoval nástup s již zcela připraveným psem na stopu a očekával povel stopa ihned po odhlášení. Zcela vyloučil jakékoliv odložení či posazení před nášlapem a následné uvedení na stopu, tak jak to trénujeme. Což zrovna pro Drakouše nemuselo být výhodné. Losování proběhlo v pohodě a klidu, číslo jedenáct nám naznačilo, že by Karolínka mohla jít ve dvojici jako první na poslušnost. Opak byl pravdou :-) ale což, nebudu předbíhat. Obvyklé večerní posezení a grilování dávalo prostor pro rozebírání šancí a možností. Páteční den jsme ještě ráno vyhradili stopám a Blažejova poznámka, že kluci mohli vidět dvě mistrovské stopy nám pomohla k uklidnění nervů.

Sobota byla ve znamení poslušnosti a obrany v IPO3 a stop IPO2, IPO1. Vylosování nám určilo, že Karolínka nastupovala s Drakoušem na odložení v jednu hodinu a v třicetistupňových vedrech :-( Ale co, tohle byl los a Karolínka s Drakoušem bojovali. Zcela "uvařený" Drakouš nepředvedl svou radostnou poslušnost a měl i dost chybiček. Při kontrole bodovací listiny bylo zřejmé, že bodík k bodíku nastřádal a ačkoliv udělal všechny cviky bez větších chyb, bodová ztráta se nazbírala. Celkem 78 bodů. Obrovské překvapení a strach jsme viděli v očích všech závodníků, když měli možnost vidět na připraveném předpsovi rozhodčím požadovanou práci figurantů. Ta rychlost na útěku a bojovnost při kontroláku byla úžasná a současně vystrašující. Ale což my jsem Drakoušovi věřili :-) Drakouš zazmatkoval na první maketě. Ve chvíli kdy vyběhl, začal někdo vedle cvičební plochy práskat bičem a tak zastavení a rozhlédnutí nás stálo body za opakovaný povel. Další makety už proběhl ve svém tempu bez výrazných ztrát. Vyštěkání opět doprovodil maličkým šťouchnutím do rukávu, ale pak se srovnal a štěkal a štěkal a štěkal. Jojo, uplynula dlouhá chvíle od začátku štěkání do pokynu rozhodčího, že Karolínka může ke psovi. I Drakoušovi se to zdálo dlouhé a tak intenzita jeho štěkání postupně slábla a když Karolínka přišla, mále se bez povelu přiřadil k noze, ale ustáli to oba a tak se pokračovalo dál. Velmi rychlý figurant na útěku mátl rychlé a razantní psy tak, že někteří kolem něho proletěli nebo někteří se v poslední chvíli z dlouhých odskoků zachytili jen za špičáky. I náš Drakouš zřejmě ze strachu, že mu figurant uteče odskočil z daleka, ale i přesto se mu zákus docela povedl. Uf, v našich řadách zavládla radost. Další drobné ztráty a nesplněné očekávání rozhodčího při razanci přidělilo Karolínce a Drakouškovi 79 bodů.

Neděle ráno věstilo sluníčkové počasí, ale silný nárazový vítr přihnal přeháňkové a bouřkové mraky, kterými problesklo slunce. Stopy byly položeny na písčitém podkladě mezi obrovskými svázanými koly slámy. Kladeči se velmi činili, ale Karolínčin strach z toho, že ji při nesplnění požadavku rozhodčího diskvalifikují byl silnější. O to více bylo překvapení Dragona, když po odhlášení se rozhodčímu, udělala Karolínka vlevo v bok a zadala povel stopa. To mě ani nepoložíš paničko? bylo vidět v jeho očích ..... Rozpačitý začátek stopy doplnilo křivé označení předmětu, povel navíc a jedno "vykolečkování" lomu nevěštilo nic dobrého, ale ani nic špatného. Celkový součet za stopu 78 bodů nebylo nic moc, ale současně super. Drakoušek si vysloužil svou odměnu a už jsme se vraceli fandit na stopě Blažejovi s Aqentinem. 

Ve čtyři hodiny odpoledne slavnostní nástup naše překvapení, když Karolínka s Dragonem, si přes veškerou závodnickou smůlu vybojovali z dvacetijenda závodníků desáté místo. Získala současně pohár za nejmladšího závodníka a obrovský potlesk při informaci, že je současně jediným zahraničním závodníkem tohoto skvěle připraveného mistrovství plného superních lidiček. A jak dopadl Blažej a Aqentinem? Ke svému titulu CACT a sedmáctému místu z Mistrovství světa belgických ovčáků přidali titul CACIT a titul Mistr Polské republiky !!! Ještě jednou blahopřejeme!!! a děkujeme za skvělou péči a rady.

Tak poslední vyvenčení, rozloučení se a přáním dobré cesty jsme vyrazili na zpáteční cestu. No a vzhledem k tomu, že píšu toto povídání, dojeli jsme dobře :-)

29.6.2011

Vytvořila jsem nové album s fotkami z Polska (MR Polska IPO3 CACIT), odkaz naleznete ve fotogalerii. Další fotky budu postupně dodávat :-) nestíhám. Celý článeček o našem pobytu v Polsku připravuji, nebojte nepříjdete o povídání, jak jsme to všechno přežili a užili si .....

14.6.2011

Doplnila jsem naše stránky o fotogalerii. Fotky jsem dodala ze Zlonice, Ostravy a našeho posledního tréninku ve Frýdlantě s Petrem Polianem. Dodělávám další alba fotek, kterých snad teď poroste neúměrnou řadou, dostala jsem nový fotoaparát a tak se budu učit fotit i já :-)

4.6.2011

Už na pátek jsme se hodně těšili. Přijely obě Janičky Hořejší s Nikísou a Ríšou a tak VZ na MR mládeže MSKS v Ostravě mohl začít. Janička startovala v ZVV 1 a Karolínka s Dragonem v IPO 1. Závodu, který pořádala Veronika Staniová se svým týmem byl moc hezky připraven, počasí slibovalo sluníčkový den a tak se stačilo přivítat se známými a mohlo se začít. Přijela i Štěpánka se Sárou a tak hrdá, jak se nazvala Jana, matka pluku, mohla sledovat, jak se těm jejím ptáčátkům daří. No něco se jako již tradičně nepovedlo a něco se podařilo více, ale i tak to byl moc krásný víkend s přáteli dvounohými i čtyřnohými. Karolínka s Janičkou potvrdily, že jsou kamarádkami a tak obě dokončily závod se stejným počtem bodů :-))))) Janička s Nikísou ve své kategorii obsadila krásné druhé místo a Karolínka s Dragonem svou kategorii vyhráli.

Ještě jsme stihli i potrénovat s Kviknou a náš pro tento den "dvorní" řidič Janusz nás mohl ve večerních hodinách odvézt domů :-) za což mu patří velký dík.

13.-14.5.2011

Na tento víkend jsme se moc těšili a současně se ho obávali :-) Karolínka s Dragonem startovali mezi "dospělákama" v IPO3 na závodě se zadáním titulu CACT, res. CACT. Našim hlavním cílem bylo získávání zkušeností a nových informací, rad. První den byl dnem tréninkovým a byl večer ukončen losováním a grilováním. Závodníci i rozhodčí se těšili na druhý den, kdy se všichni předvedou, co své miláčky naučili.

Druhý den ráno, ještě před zahájením  pro nás nezačal zrovna zvesela. Nevychovaný psík jedné kamarádky utekl a zaútočil na Dragona. Ten si to pochopitelně nenechal líbit a tak vše skončilo slzičkami na obou stranách a rozpačitou náladou. Tajně jsem doufala, že celý incident v Drakoušovi nenechá následky, ale opak byl pravdou. Byl vyveden z míry a podle toho vypadal i jeho výkon. Ani Karolínka nebyla zcela ve své kůži, ale rozhodli se oba bojovat. S Aďou a jejím Omarrem si dodávali odvahu a dobrou náladu.

Stopy Drakouš miluje a tak ačkoliv jeho projev nebyl takový, na jaký jsme zvyklé, poctivě si odpracoval 93 bodů. Největší ztráta, křivé zalehnutí prvního předmětu nás všechny moc mrzela. Poslušnost byla už trošku horší ale i tak se oba snažili. Křivé usedání je Drakouškovi vlastním :-) ale nutnost opakovat povel k usednutí k noze nám dost  vypovídalo o Drakoušově rozladění. Výsledek 80 bodů. Obrana byla velmi pěkná, bez větších a hrubých chyb. Drakouš se snažil a tak největší ztráty utrpěl za nižší razanci. Rozhodčí ohodnotil celou obranu za 77 bodů.

Uf měli to za sebou a já na ně byla opět pyšná. Ostudu si v žádném případě neudělali a Karolínka s Drakoušem se líbili a tak si vysloužili pozvání na MR Polska od našich polských přátel. Třetí místo v tomto závodě byl sladkou třešničkou na ukončení celého tohoto víkendového dění. :-) O večerní až do ranních hodin protažené oslavě se raději nebudu zmiňovat :-)))))))

Následující měsíc Drakouš odpočíval a chodil na procházky a Karolínka se (snad) věnovala školním povinnostem a dohánět a vylepšovat si známky ve škole :-) Pokračovali naše pravidelné tréninky na cvičáku a narůstaly kilometry naježděných za stopami. Penny nám začala dělat radost svou poslušností i stopami a obrany začínají mít nějakou formu. Kvikna usoudila, že mi přeci jenom přenechá velení v naší dvoučlenné smečce a tak dny plynuly sluníčkově a pohodově.

7.5.2011

Janička Hořejší ml. s Níkískou tento den startovaly na VZ na MR mládeže v Chodově (IPO2). Moc moc moc jsme jim drželi všichni doma palce a netrpělivě čekali na jejich zprávy. Počasí jim tedy moc nepřálo, ale holky bojovaly jako lvice a s krásnými body skončily jako druhé. Gratulujeme !!!!!

29.-31.4.2011

Tento víkend jsme důkladně fandili všem startujícím na Výběrovém závodě v Třinci. Hlavně Janička Hořejší s Paris (Ríšou) nám udělaly velkou radost a jejich čtvrté místo bylo suprovním zakončením našeho společného víkendu.

25.4.2011

a dneska s mi snad podaří doplnit naši fotogalerii o nějaké další fotky a videa ................ :-)

22.-23.4.2011

V pátek ráno jsme naložili uklizenou Berunku a vyrazili na cestu. Zítra nás čekal první vylučovací závod na MR mládeže ve Zlonici. Cesta byla úžasně klidná, osádka (Karolínka, Iveta, Dragon a Rambo) zábavná a tak nám těch 450 km krásně uteklo. Oficiální trénink jsme stihli a tak nic nebránilo dojet až do Jedomělic za naším kamarádem Ivanem Vraníkem a jeho "rodinou". Navigace nás vedla krásnými místy do malé středočeské vesničky s úžasnými lidmi. Večer jsem strávili povídáním a prohlížením fotek z mořského světa.

V sobotu ráno jsme vyrazili zpět na zlonický cvičák. Povinné vyvenčení psů nám zabralo trochu více času a tak na cvičák jsme dojeli mezi posledními :-) ale vše probíhalo klidně a pohodově a tak se mohlo jít na nástup a losování. Je to až k nevíře, ale Karolínka si vylosovala číslo 13 a tak jsme tiše doufali, že to bude její šťastná třináctka. Vzhledem k rostoucí teplotě měla i dobré časy na nástupy ke stopě, poslušnosti i obraně. Drakouš teprve v těchto dnech začal sundávat zimní srst a tak teplotní zatížení na něm bylo znát.

Stopy byly položeny na osení a tak jsem jenom měla obavy, aby se z tak krásného terénu Drakouš radostí nezbláznil, protože jsme ho v posledních dnech honili na hlíně a marasu :-)  Asi se budu opakovat, ale je to pes, který chce svému páníčkovi udělat radost a tak ačkoliv dva psy před ním nenašli první předmět a na stopě měli trochu problémy, Drakouš šel velmi hezky a pozorně. Se ztrátou po jednom bodu na lomech a u prvního předmětu, ukončil stopu za nádherných 97 bodů. No a mohli jsme vyrazit zpět na cvičák, nechat Drakouše odpočinout a šup na poslušnost a obranu. No nebudu se rozepisovat o mé tradiční nervozitě a o tom, jak jsem to viděla já, ale výsledné zhodnocení rozhodčího poslušnost 80 (lumpík to u té vysílačky přeci jenom nakonec zalomil) a obrana 77 bodů dávala najevo, že se snad podaří postavit se na bednu. Hrubá chyba při vyslání na poslední maketu a následná ztráta bodů Karolínku velmi mrzela, ale oba to nakonec zvládli velmi pěkným způsobem a tak jsem si mohla po celé obraně v klidu oddechnout, protože zbytek byl velmi pěkný. Nakonec to bylo pro Karolínku a Dragona první místo v kategorii IPO 2, kdy na druhém místě skončila Kubešová Jana s Hoganem Waji a na krásném třetím místě další severomoravačka Martina Kavanová se svým belgičákem Andy Fany Eciloten. Gratuluji ale všem, kteří se zúčastnili tohoto celého závodu, tj. kategorie IPO2, ZVV2 a IPO3.

Co říci závěrem? Byl to super zorganizovaný a uspořádaný závod, super den, se super přáteli a super výsledkem. Děkuji Vám všem.

17.4.2011

K naší velký spokojenosti se Queen předvedla v kousání na doživotní přebonitování velmi hezky a tak jsme nic nepokazili a tuto suprovní fenku doživotně uchovnili. Po bonitaci jsme si domluvili trénink s Karlem Mellarem, aby si v této poslední možnosti vyzkoušel Drakouše, jak si v jeho tréninku vedeme. Našel sice nějaké chybičky, ale v celku nás pochválil a poslal do světa :-)))

16.4.2011

Oblastní výstava německých ovčáků v Havířově byla velmi pěknou akcí. Počasí bylo nádherné a tak i umístění Penny na krásném pátém místě ve třídě dospívajících bylo pro nás uspokojující. No škoda, že jsme se rozhodli tak na poslední chvíli a nepřizpůsobili trénink této výstavě, ale na příště už zabojujeme  určitě o vyšší místa a Penny lépe připravíme :-) slibuju !

Po výstavě jsme jeli s našimi pesanimi a kamarády Petrem a Pavlem se psy udělat do Komorní Lhotky ukázku pěstounským rodinám. Ačkoliv to byl namáhavý den, stálo to pro ty usměvavé tváře za to úsilí. Obrana a hlazení našich psů sklidilo obrovský potlesk.

26.3.2011

Protože jsem se spolupodílela na organizaci školení a prolongace figurantů v Suchdole nad Odrou, nemohla jsem jinak, než s sebou vzít Karolínku s Dragonem, Penny a naši lázeňskou fendulku Queen a odkousat si tréninkově na Karla Mellara. Den to byl dlouhý, ale odjížděli jsme velmi spokojeni, protože ani jeden z našich psů určitě ostudu neudělali.

5.3.2011

Tento víkend jsme se zúčastnili víkendového soustředění mládeže, který pořádala v Ostravě-Kunčicích Veronika Staniová. Zúčastnilo se ho celkem asi 16 mládežníků se svými čtyřnohými partnery. První den se jim věnovala paní Chmurová, která jim velmi pěkným způsobem vysvětlila práci psa na poslušnosti. Každému se věnovala individuálně a ačkoliv byla každému vyčleněna krátká časová úsečka dne, snažila se předat maximum informací. Karolínka s Penny získala mnoho užitečných rad pro svůj další výcvik. 

26.2.2011

Dnes v ZKO Oticích proběhl závod, na kterém byla vyhlášena kategorie IPO1 pro mládežníky. Sice jsme na počátku tréninků, přeci jenom neuškodí si vyzkoušet, jak na tom jsme a kam ten trénink zaměřit. Sešlo se šest mládežnických dvojic a závod mohl začít. Druhou kategorií bylo IPO3 pro dospělé. Karolínka si jako obvykle vylosovala jedničku :-). Poslušnost byla hezká. Drobné chyby byly zaviněny spíše Drakoušovou opatrností na zmrzlém teréně, bohužel hrubá chyba při aportu přes překážku vzala možnost vyššího umístění. Vzhledem k tomu, že jsme jeli hlavně kvůli obranám (potřebovali jsme vidět, jestli směr našeho tréninku je správný), 72 bodů za poslušnost nám radost nezkazila. No je ale faktem, že Karolínce Drakouš nikdy radost nezkazil :-).  A jako bych to neříkala, obrana za 84 bodů Karolínce dalo možnost toho svého vlkošedýho potvora vychválit do nebes :-)))) celkově skončili čtvrtí a tak radost už mohli zkazit jenom někteří hloupí lidé ........

19.2.2011

Na dnešní den si Karel Mellar svolal ty své mládežníky na trénink do Mokrých Lazců. Nemohli jsme přeci chybět a tak za hooodně mrazivého rána jsme vyrazili na cestu. Ačkoliv už trénujeme doma, nebudou vadit nějaké další rady a komentáře. Sešlo se jich docela hodně a byl to príma den. Dragon i Penny si to doufám užili z plna hrdla, protože ten mráz byl neskutečný :-)

6.2.2011

Dneska jsme nakryli Armu z Duhového lesa "Apču" vlkošedým Dragonem Bohemia Abakan. Ani více nebudu psát, abych to nezakřikla, ale prosím držte palce.......

31.1.2011

Karolínčina láska Dragon dnes oslavil své sedmé narozeniny. On i jeho spolubydlící dostali velkou nožku na oslavu a od Karolínky pusu na čumák. Přejeme mu hooooodně zdraví a toho elánu.

30.1.2011

Dneska ve škole přednáším o canisterapii. No jak to udělat, aby to bylo pro kolegy zajímavé? Vezmeme Kesyna a Apču a trochu mých vědomostí a jedeme do Polska ukázat canisterapii. Nooooo bylo to zajímavé a současně mě to předsvědčilo, že zimní odpočinek nám dá pěkně zabrat, než se nám podaří ty naše potvůrky dostat do poslušnosti :-D máme se na co těšit.

1.1.2011

Začal nám nový rok, copak nám asi přinese????? čeká nás ještě trocha zimního lenošení, ale už taky trocha toho tréninku, než nás ti naši hafani sežerou :-)

    

 

archív 2010

z archívu vybírám:

  • 20.1.              máme doma Penny Štýrský dvůr
  • 21.3.              dovezli jsme si z Budějovice Drakouška (Dragon Bohemia Abakan)
  • 17.-18.4.        přebonitován Dragon, Vulm, vystavena Betsy, Penny
  • 8.5.                závod v Kylešovicích - 3.místo
  • 29.5.              vylučovací závody Opava
  • 5.6.                vylučovací závody Ostrava
  • 12.6.              Dragon s Karolínkou splnili zkoušku BH
  • 13.6.              výstava Hněvošice
  • 29.6.              narození Charrismičky
  • 8.8.                Hayley - zkouška ZVV1
  • 19.-22.8.        zpráva o MRM ČKS - 2.místo, nejúspěšnější stopař, 3.místo v družstech
  • 4.9.                OV Ostrava-Poruba - Penny VN2
  • 11.9.              OV Horní Suchá - Betsy V1, Penny VN5
  • 18.9.             závod družstev Dětmarovice - 2.místo
  • 2.10.             MRM ČKNO - 10.místo
  • 9.-10.9.         MRM MSKS - 3.místo
  • 16.-17.9.       MRM stopařů - 3.místo
  • 6.11.             závod v Třinci - Gama  2.místo, Hayley 3.místo
  • 12.11.           rozloučení s Blac Queen
  • 29.11.           zimní závod Hlučín - IPO3 - Dragon 6.místo

 

archív 2009

z archívu vybírám:

  • 4.7.         Apča přebonitovala na doživotí
  • 22.9.       Apča na svodu chovných psů a fen v Kolíně
  • 31.10.     Karolínka s Apčou udělala svou první zkoušku FPr2
  • 7.11.       Apolenka vyhrála 2 místo na závodech v Třinci - v IPO3
  • 12.11.     Tento den jsme se rozloučili se Zinou a Faith :-(

 

archív 2008